Éppen üres volt a raktárunk egy teherautónyi segély után, amit Ózdra küldtünk.  Kitakarítottunk , helyreállítottuk a polcokat. Néhány nappal később, október 4-én bekövetkezett az iszapkatasztrófa.

 

Ahogy néztem a híradásokat megérlelődött bennem, hogy segítenünk kell a bajbajutottakon, amivel csak tudunk. A jól bejáratott internetes fórumokon ismét közzétettem a felhívást, gyűjtünk adományokat, pénzt,  és ahogy lehet elszállítjuk oda, ahol szükség van rá.  Jöttek adományok, információk, hogy mire van szükség, a raktár már nem álldogált üresen, a pénzadományból be tudtunk vásárolni egy munkaruházati boltban védőfelszereléseket, kaptam telefonokat, emaileket, hogy mások is csatlakoznak a gyűjtéshez, köztük több gyülekezet és egy általános iskola. Körvonalazódott az is, hogy hova menjünk, mert ekkorra már lezárták Kolontárt, kitelepítették a lakosokat. A segélyszállítmány célpontja így végül Somlóvásárhely lett, mert róluk kevesebbet beszélt a média, így kevesebb is jutott nekik a segélyekből.

Végül október 18-án, hétfőn elindultunk az OM misszió által ingyenesen rendelkezésre bocsátott busszal. A raktárunk kipakolása után az akciót a Pitypang utcai általános iskolánál indítottuk, ahol a szülők, pedagógusok és gyerekek közel fél millió forint értékben gyűjtöttek össze tartós élelmiszert, takarókat, matracokat és más hasznos holmit. A nyolcadikos gyerekek nagy örömmel segítettek bepakolni a buszba.
Érden találkoztunk munkatársainkkal, barátainkkal, akik a tengelici gyülekezet élelmiszer adományát hozták, és az OM misszió további munkatársaival, akik szintén tartós élelmiszerrel rakták meg a Ford Transit mikrobuszukat, amellyel a nagy busz után eredtek. Várpalotán egy Berhidáról küldött adományt is felvettünk, és lassan közeledtünk a célunk felé.

Somlóvásárhelyen a polgármester és a jegyző fogadott, akik nagy örömmel vették az adományokat. Jó volt látni, ahogy a jegyző is velünk együtt pakolta a sok dobozt, csomagot. Utána elmondták, hogy a faluban három utcát öntött el az iszap, több, mint 30 ház károsodott, és hiába takarítottak egész hétvégén, és lapátolták az iszapot az utcákról, az eső kihozta a földből a beivódott szennyeződést, és újra minden tele van vörösiszappal, mintha nem is dolgoztak volna. Miután fotókat készítettünk a környéken elhatároztuk, hogy megpróbálunk bejutni a szomszédos ,teljesen lezárt Devecserbe is, hiszen a Ford busz még tele volt élelmiszerrel. Ehhez a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival kellett felvenni a kapcsolatot, mert Devecser határában gépfegyveres rendőrök állnak, civileket nem engednek be. Nekünk szabad utunk volt néhány telefon után, így behajtottunk a lezárt területre.

Néhány éve, mikor először voltam a beregszászi szeméttelepen, majd a munkácsi cigánytáborban azt gondoltam, hogy ennél szélsőségesebb látványban nem lehet részem. Tévedtem. A cigánytáborokban az az ősi nyomor van jelen, ami inkább talán a középkort idézi, a betegségekkel, éhezéssel, az elemi higiénia hiányával, a döglött patkányokkal, legyekkel.Itt Devecseren világvége hangulat fogadott, valami nagyon 21. századi, nagyon ipari érzés, ahogy az egyébként takaros, szép házak, utak, ősfás park iszapban fürdenek. Polgári lakost és autókat nemigen látni, hanem katasztrófavédelmi autókat, rendőröket, és minden féle méretű munkagépet. Inkább egy apokalipszis után játszódó amerikai filmforgatásra hasonlít az egész, csak azzal a tudattal, hogy itt nincs csapó a jelenet végén. A hangulatot csak fokozza a gépfegyveres rendőri jelenlét. Rajtuk kívül fehér és sárga vegyvédelmi ruhás emberek csoportjai mászkálnak föl és alá. Számomra érthetetlen, hogy vannak emberek, akik úgy gondolják ez a terület valahogy megtisztítható. Aminek értelme van, hogy a házakból az értékeket megpróbálják kimenekíteni. Óriási odaszánással dolgoznak, pl. találkoztunk a paksi atomerőmű védelmi munkásaival, akik naponta utaznak le Devecserre, hogy segítsék a helyieket.
Nincsenek színek, csak vörös és fehér, a fehér a gipsz, amivel semlegesíteni próbálják a lúgot. A fotók, filmek nem adják vissza a látványt, a szagot, a csípős ízt a szánkban. Aki autóval bemegy, annak számolnia kell a szerviz költséggel és az azonnali alvázmosással, ha még használni szeretné az autóját. Az élelmiszeradományt  végül a Baptista Szeretetszolgálat ideiglenesen felállított konténerében helyeztük el, ahol már több,  mint egy hete dolgoznak a munkatársak, koordinálva a segélyek célba juttatását.
Mikor végeztünk még egy dolog volt hátra. Ajkán felkerestünk egy családot, akik néhány hónapja költöztek az új kolontári házukba, amelyet azóta már eldózeroltak. Az iszapömlés napján az emeletre rohanva nézték, hogy a lizingelt autójukat viszi az ár, de akkor még nem tudták, hogy a házuk is bontásra lesz ítélve. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az ajkai egy szobás lakásukat még nem sikerült eladniuk, így ide visszaköltözhettek mind az öten. A családban egy idősebb hölgy súlyosan beteg, kölcsönautóval viszik sugárkezelésre az iszapömlés óta. Kolontárra nem akarnak visszaköltözni, amit meg is értek. Egy gyülekezeti gyűjtés eredményét, 50.000 Ft-ot adtunk át a meglepett hölgynek, gyors segítségként.

A teljes adomány értéke Somlóvásárhelyre és Devecserre 1 millió forint körül járt.

Már beesteledett mikor hazaértünk erről a megrázó útról. Hazafelé beszélgettünk, hogy Magyarországon eddig soha nem látott katasztrófák történnek, és talán nem ez volt az utolsó, bár senki sem kívánja a folytatást. Mindenesetre elhatároztam, hogy folyamatosan fogjuk gyűjteni a raktárunkban a ruhát, takarókat, munkavédelmi felszereléseket, tartós élelmiszert, hogyha a szükség úgy hozza azonnal tudjunk lépni.

Megköszönjük  minden együttműködő szervezetnek, gyülekezetnek és magánszemélynek az adományokat.

Akik segítettek:

OM misszió
Élő Szó Gyülekezet – Tengelic
Pitypang Általános Iskola
Szeretet-Közösség T.E.E.
Tiszta Szív Gyülekezet
Andrew Wommack Ministry
Érdi Szabadkeresztyén Gyülekezet
Berhidai Pünkösdi Közösség
Dr. Varga Irma imacsoportja
és magánszemélyek

Továbbra is várunk adományokat : rizs, száraztészta, kávé, tea,konyhakész konzervek, fehérnemű, zokni, pormaszk, kifelé lélegző védőszemüveg, pelenka

pénzadományt "iszapkatasztrófa" megjelöléssel ide:

Szerko Segély

K&H Bank10402135-50504854-57561005

További fotók itt:

{rokbox album=|devecserfotok|}images/stories/devecserfotok/*.jpg{/rokbox}